Wednesday, November 30, 2011

Ayam Masak Lemak dengan Terung


 Assalamualaikum~~

dah lama tun x masak lemak. sejak terasa bam bam ni mmg cuba kurangkan makanan bersantan. tp bila tgk terung yg tinggal 2 bijik dlm peti tu dan xtau nk masak apa, tiba2 rasa mcm nk masukkan dlm masak lemak pulak. biasa tun bakar terung guna resepi kak noorsha (tgh SINI).  biasa tun masak lemak letak bawang segala bagai, tp bila kak Q duk promote asam pedas kak anim yg x letak bawang2, terasa mcm nk cuba la pulak.. jenuh selongkar dapur kak anim, xde pulak ayam masak lemak.. jd tun pun campak2 je la.. hehe.. 


masak lemak sedap kalau pekat2. tp sbb tun cuba kurangkan santan, tun letak separuh kotak je, tp buat kuah sikit je, pastu bila terung tu dh lembik, jd pekat jugak kuah tu..

Ayam Masak Lemak dengan Terung
resepi: tun telani

Bahan2
  • 6 ketul ayam
  • 2 batang terung
  • 100 ml santan (separuh kotak) - kalau suka lagi pekat letak sekotak
  • 8 bj cili padi - ni ikut tahap kepedasan masing2
  • 1 keping asam keping
  • 1 btg serai- ketuk
  • 1 sk kunyit serbuk
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya

Cara2
  • masukkan semua bahan kecual terung dan garam dalam kuali. masak dgn api sederhana dan dikacau selalu.
  • masak hingga mendidih dan ayam masak. masukkan terung dan masak sampai terung agak layu.
  • perasakan garam. 

Pau 3S



Assalamualaikumm~~

hari ni hari last dlm bulan november, esok dh masuk bulan terakhir 2011.. cepat betul masa berlalu.. dah dekat setahun rupa2nya tun menetap di bumi kenyalang ni. apa yg tun buat, tun pun x sure.. perlu selalu muhasabah supaya x sia2kan usia yg dipinjamkan Allah..

nway, pau ni buat utk minum petang semalam.. mula2 tgk kt dapur kak maz, pastu kak Q naik jet agaknyer skodeng resepi, pantas je dh buat.. hehe... ingat nk buat isnin aritu, tp berjaya buat inti je. pastu disibukkan dgn urusan dunia. huhu.. senang, sedap dan simple -> 3S.. mmg sangat simple resepi nih. bahan2 kompom ada kat dapur. nk buat pun kejap je. tun godek2 guna mixer, pastu proffkan jap, bulat2 isi inti, tunggu 10minit pastu kukus..  TAPIIII... ada tapi tu, pastikan letak air separuh dulu, pastu baru tambah air sikit2, sbb tun letak sedebuk semua air tu, pastu adunan tu terlembik dan melekat ditangan dgn hebatnya.. sbb tu la jd bentuk dinasor, sbb adunan dh terlembik jd sgt leceh nk bulatkan kecik2, tun wat beso2 terus.. hoho...

** update: kak maz dh betulkan sukatan air.. bukan 120, tp 110ml =) so kalau ikut sukatan ni iA x lembik dah.

pucat lesi inti. hehe.. tun x suka mkn manis, gula sikit je dlm inti
tun dapat 7 biji beso2.. 6 biji habis sekali hadap ngan enchik H (patut laa makin bam bam ;p) sebijik lg share ngan my laling mlm tu. sejuk2 pun still lembut. tq for the resepi, next time nk guna sukatan yg kak Q bagi kt bawah tu pulak..

PAU 3S
sumber: kak zana, kak Q

Bahan-bahan (dalam 14 biji saiz kecil) - tun wat saiz dinasor dpt 7 biji ;p
  • 1 1/4 cawan tepung serbaguna (allpurpose flour) - tepung gandum pun ok
  • 110ml air sedikit suam
  • 1/2 sudu besar yis kering
  • 1/2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 3 sudu besar minyak masak - maz guna sunflower oil, sini xde minyak sawit
  • 1/2 sudu kecil garam
  • inti secukupnya - maz guna inti kacang merah, biar keras dalam petiais sekejap senang nak bulatkan
  • kertas minyak secukupnya - potong 4 segi kecil untuk lapik bawah pau
Cara

1. Dalam bekas yang sesuai masukkan air, yis dan gula. Biarkan seketika dalam 1-2 minit.  -- campurkan separuh dulu air, pastu bila dh tambah tepung baru letak air sikit2 supaya x terlembik ye..

2. Kemudian masukkan minyak masak dan kacau sikit guna garfu.

3. Satukan baking powder, tepung dan garam, kemudian tuang dalam bancuhan yis tadi sampai dikacau guna garfu dan tepung melekat pada garfu.

4. Kemudian boleh la diuli guna tangan. Kalau lembik celup je tangan dalam tepung (atau tabur je tepung sikit) dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan dalam 8-10 minit. Ramas-ramas manja pun ok semasa proses menguli tu.  - tun guna mixer mata cangkuk

5. Tutup bekas dengan plastik/tuala yang sesuai dan rehatkan doh selama 30-35 minit atau dah naik sekali ganda.

6. Sediakan pengukus. Amik doh yang telah naik tadi dan tumbuk sikit buang angin. Kemudian amik doh sebesar bola ping pong dan leperkan sedikit, masukkan inti dan tutup kemas. Kemudian letakkan sekeping kertas minyak dan susun dalam pengukus. Buat sampai habis dan rehakan pau selama 10-15 minit.

7. Kukus dalam air yang telah mendidih selama 8-10 minit dengan api sederhana. Pastikan penutup pengukus dibalut dengan kain/tuala agar air tidak menitis atas pau.

(nota dr kak Q: saya buat dua adunan dapat dlm 12 biji saiz sedang...tepung saya guna  500gm...lepas tu air dlm 270ml kot rasanya....doh saya..dia lembut....bila kita tumbuk2 lepas dia naik tu..doh cam melekat2 skit..jadiknya..saya lumur tgn dgn minyak skit bila nak bentuk kan pau tu...supaya senang nak bentuk kan dia....)


Tuesday, November 29, 2011

Taditional Sweet Scones


Assalamualaikumm~~~~

mai bekfes ala mat saleh pulak.. dulu2 masa kt uni tun selalu beli scones camni, sbb murah dan senang nk makan time terkejar2 gi kelas. dh lama betul x makan plain scone, sejak kes scone labu tak jadi aritu, rasa tawar hati nk try resepi dlm buku nih.. tp aritu nmpk kak anym buat scone, jd terasa mcm nk mkn scone la pulak.. so tun try la resepi yg paling basic ni, alhamdulillah, menjadi dgn jayanya.. scones ni mmg patutnye rangup2 kat luar tp lembut di dalam. rasa ala2 pastry yg buttery, bila bakar tu dia automatik akan ada rekahan2 kt tengah, so senang kita nk buka kt tgh utk letak butter n jem. paling sedap makan fresh from oven. bau yg sedap satu umah! sapu butter kat tengah biar butter tu jd cair2 sket pastu sapu jem. nyummy!!



Scones ni sesuai utk breakfast dan minum petang. senang dan cepat utk di buat.. yg penting jgn uli lama2 tau =)



Traditional Sweet Scones
Sumber: Buku 500 Cookies,  Biscuits, & Bakes
Shared by: tun telani

Bahan2 ( 8 biji)
  • 1 1/2 c self-rising flour 
  • 2 sb gula
  • 1 sb baking powder- tun letak 1/2 sb je
  • secubit garam
  • 4 sb/50g mentega- chilled n dice
  • 1/2 c susu

Cara2:
  • ayak tepung, baking powder dan garam ke dalam mangkuk.
  • masukkan mentega dan ramas2 dgn hujung jari samp nmpk mcm breadcrumbs.
  • masukkan susu dan gaul dengan garfu sampai jadi doh yg lembut.
  • canai setebal 3 cm dan terap dgn cookie cutter.
  • bakar pd suhu 200 C selama 12 minit. Hidang panas2 bersama butter dan jem pilihan.

Monday, November 28, 2011

Chocolate Chips Bun


 Assalamualaikumm~~

bun coklat yg sedap dan lembut ni tun buat wiken aritu. follow my laling ke miri amik brg, so pk2 nk bawa bekal apa mkn dlm kereta. mmg berbaloi buat roti nih, dr pagi sampai malam duk mengunyah roti dlm kereta.. kui kui.. kekal lembut walaupun lepas 2 hari. mmg sgt kagum sbb xde langsung pelembut roti yg digunakan.. doh roti asal dr resepi kak fida, me wat separuh dan alter sikit je. ni 1st time guna resepi kak fida ni, sbb tiba2 malas pulak nk buat water roux. huhu.. alhamdulillah.. sedap sgt..


gambar malam
gambar siang


Chocolate Chips Bun
Sumber asal: Doh Asas Kak Fida
Sumber: tun telani

Bahan2 (11 biji bun- bergantung pd saiz)

  • 220 g tepung roti ( lbh kurang 2 cwn)
  • 80 g tepung gandum (lbh kurang 1/2 cwn)
  • 60 g gula halus (1/4 cwn)
  • 1/2 sk garam
  • 1 sb susu tepung
  • 2 1/2 sk yis
  • 1/2 bj telur
  • 125 ml air
  • 30 g mentega
  • 1 sk chocolate emulco
  • 1/2 c choc chip


cara2

  • masukkan semua bahan kecuali choc chip dalam breadmaker dan tekan setting doh
  • keluarkan doh yg siap di uli (dlm 1jam setengah, bergantung pada BM jugak je), dan campurkan choc chip, uli kejap dan bahagikan kepada beberapa bahagian (tun bahagi 11).
  • susun atas loyang dan perap biar naik 2 kali ganda.
  • bakar pd suhu 180 C selama 10-15 minit.

Sunday, November 27, 2011

Pot Chicken Rice.. lagi!


Assalamualaikum n Salam Maal Hijrah =)

lunch arini masak pot chicken rice lagi!! senang dan sedap.. my laling mmg xkan complain walaupun xde lauk or sayur sampingan yg lain sbb dia suka sgt makan ni.. hihi..  kalau x sempat nk msk, menu ni adalah penyelamat! haha.. masak nasi dulu, sementara tunggu nasi masak blh perap ayam. bila rice cooker dh tunjuk sign 'warm', blh tumis2 ayam2 jap pastu campak dlm periuk nasi. aft another 10min dh blh makan. senang kan.. ^^ 

arini mmg terkejar2 sket. pastu nk kuar usrah lagi.. biasa me usrah pagi, ni alang2 my laling nk kuar usrah petang, me pun kuar petang jugak laa.. sempat la mkn nasi b4 gi usrah. arini x bawa bekal kuih sbb x sempat nk wat kuih.. tp kawan tun wat puding caramel yg sedap ^^ tq =)




Pot Chicken Rice
Resepi: trymasak
Sumber: mamahawa

Bahan2
      
200 g Beras - tun guna 1 1/2 cawan
250 ml Air- x sukat, masak mcm masak nasi biasa
200 g Isi Ayam - dipotong kasar- tun guna bahagian campur2
4 bj Cendawan Kering - direbus & dihiris nipis - guna shiitake utk lbh sedap ^^
1 tangkai Daun Bawang - dicincang kasar - xde stok
½ Cili Merah - dihiris nipis
10 hiris Halia
2 ulas Bawang Putih - dicincang
2 sb Gula  - tun xletak
2 sb Sos Tiram
1 sb Kicap Pekat - tun guna kicap pekat manis
1 sb Kicap Cair
1 sb Minyak Bijan
1 sb Jus Halia - tun sagat halia
1 sb Serbuk Lada Hitam
sedikir Garam
1/  1/2 batang carrot- tun tambah - grate, masuk dlm nasi

Cara Memasak

Perap ayam bersama lada hitam, garam, kicap pekat, kicap cair, sos tiram, minyak bijan, jus halia dan gula. Ketepikan.
Masak nasi bersama air secukupnya. tun tambah carrot
Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan hirisan cili, cendawan dan ayam. Kacau sebati hingga ayam empuk.
Apabila nasi masak, masukkan ayam diatasnya. Biar hingga aroma ayam sebati bersama nasi dan kuahnya kering.
Taburkan daun bawang sebelum dihidang

Salam Maal Hijrah 1433H


Salam Maal Hijrah buat semua pengunjung... disini tun ingin share kan article dr blog ustaz feveret tun.. Ust Halim dr Ini Jalanku.. semoga bermanfaat..





Kedatangan Awal Muharram pada tahun ini sekali lagi mengingatkan kita tentang peristiwa besar yang berlaku kepada Rasulullah saw, sejarah Islam bahkan sejarah kemanusiaan seluruhnya. Peristiwa tersebut adalah perpindahan atau Hijrah yang dilakukan oleh Rasulullah saw dan para Sahabat dari golongan Muhajirin dari kampung halaman asal mereka di Mekah, ke bandar 450 km di utara iaitu Madinah. Besar dan pentingnya peristiwa ini ditunjukkan dengan penurunan kira-kira 18 ayat didalam Al-Quran mengenainya, disebut dalam Al-Hadis, dipilih oleh Khalifah Umar Al-Khattab ra. sebagai tahun permulaan kalender Islam dari zamannya sehingga kehari ini.

Sejak diutusan menjadi Rasul dizaman Mekah sebelum Hijrah lagi, Allah swt telah mengisyaratkan bahawa risalah yang Nabi saw bawa adalah tidak terhad kepada kaum di Mekah sahaja sepertimana risalah para Rasul terdahulu untuk kaum mereka sahaja, bahkan Allah berfirman bermaksud, “Dan tidak Kami utuskan kamu (wahai Muhammad) melainkan sebagai rahmat bagi sekelian alam”. Dalam ayat yang lain “… kepada seluruh manusia sebagai pemberi berita gembira dan ancaman” (Al-Quran). Oleh itu dakwah Islam yang dibawa oleh Baginda saw, para Sahabat ra dan kita sendiri pada hari ini adalah untuk kita hayati didalam kehidupan seharian kita dan untuk kita sampaikan kepada manusia yang lain didalam negara kita Malaysia dan kepada seluruh penduduk didunia ini. Apabila tekanan sampai kekemuncaknya, setelah kematian Abu Talib dan Khadijah ra, 3 tahun sebelum Hijrah dan dakwah Islam menjadi beku di Mekah, agenda rahmat seluruh alam tidak mungkin dapat dicapai melainkan Rasulullah saw mesti mencari tapak ditempat lain sebagai talian hayat untuk memastikan Islam terus berkembang. Cubaan Baginda saw memilih Taif ternyata tidak berhasil, kerana masyarakatnya ternyata menolak mentah-mentah apa yang ingin disampaikan sehingga Nabi saw berdarah, bermunajat kepada Allah, mengadu lemahnya upaya hamba sampil mengharap pertolongan Yang Maha Berkuasa. Surah Hud turun menenangkan jiwanya, menceritakan kisah dan nasib Rasul-rasul terdahulu yang tidak jauh berbeza dan diakhiri dengan arahan agar terus istiqamah menjayakan agenda yang telah digariskan. 

Pada Musim Haji berikutnya, Nabi saw mengemukakan dakwahnya kepada kabilah-kabilah yang datang dari berbagai negeri yang berakhir dengan 6 orang dari Madinah memeluk Islam, kembali ke negeri mereka dan berdakwah. Dua tahun selepas itu, Perjanjian Aqabah II dimeteri dan memberi laluan kaum muslimin berhijrah dari Mekah ke Madinah. Hijrah dari keadaan lemah kepada kekuatan, dari kehinaan kepada keagungan, dari fasa dakwah kepada fasa daulah, dari fasa membina hati dan jiwa kepada fasa membina sistem dan negara. 15 tahun selepas itu, setelah Islam menundukkan Empayar Rum dan Parsi, dizaman Khalifah Umar Al-Khattab, bandar Hijrah, Madinah menjadi ibukota kepada Khilafah, kerajaan didunia yang terkuat dan pusat Tamaddun Islam yang berterusan lebih 1300 tahun.

Dari sinopsis ringkas diatas, jelas kepada kita bahawa agenda yang ditunjukkan oleh perjuangan Rasulullah saw yang diilhamlah oleh Allah swt merupakan satu agenda besar meliputi dari isi hati dan jiwa manusia kepada mentadbir dan membimbing mukabumi ini dengan Syariat Islam. Ini lah juga agenda setiap Muslim termasuk kita. Dalam menjayakan agenda ini, Islam menuntut kita melakukan Hijrah atau perpindahan dari sekadar mempunyai agenda bumi tersendiri yang tidak jauh berbeza dengan manusia yang lain, kepada memiliki agenda rabbani ilahi yang datang dari langit, mengajar kepada perubahan dan peningkatan diri, keluarga dan masyarakat, berhijrah dari sekadar memahami Islam hanya terhad kepada ibadat-ibadat khusus seerti solat, puasa, zakat dan haji, kepada memahami dan menghayati Islam sebagai yang sedemikian seterusnya meliputi hal ehwal kenegaraan dan kesejahteraan penduduk dunia sejagat. Dizaman kita ini dimana musuh-musuh Allah swt dari kalangan Zionis, kuasa-kuasa Barat dan Timur menguasai hampir setiap inci bumi, kekuaan politik, ketenteraan, ekonomi dan media, umat Islam lebih-lebih lagi berhajat kepada memahami dan menginsafi apakah agenda hidup mereka yang sebenar dan apakah yang mesti mereka lakukan untuk menjayakannya.


 
Ketahuilah bahawa Islam kita adalah “akidah dan ibadah, akhlak dan material, toleransi dan kekuatan, pengetahuan dan undang-undang …”, … “agama dan negara, kerajaan dan umat, Kitab dan pedang, khilafah dari Allah untuk orang-orang Islam dikalangan sekelian umat-umat didunia ini” (Hasan Al-Banna).

 Alangkah besar dan jauhnya agenda sebenar seorang muslim itu. Adakah masyarakat kita memahami dan bekerja menjayakan agenda mereka ini yang didatangkan dari langit oleh Tuhan yang mencipta mereka. Atau mereka terus leka dengan hambatan dan godaan dibumi yang tidak kunjung habis merantai hati dan jiwa mereka sedang mereka tidak menyedarinya. Agenda sebesar dan semulia itu tidak mungkin dipikul oleh umat yang lemah, berpecah, diperkuda oleh seteru mereka, bergelumang dengan kefasikan dan diperbodoh oleh orang lain.
Oleh itu sempena sambutan Awal Muharram atau Maal Hijrah ini marilah kita sama-sama menghayati peristiwa yang besar ini, melakukan hijrah dan transformasi diri, keluarga dan masyarakat, berusaha menjadikan agenda Islam itu sendiri sebagai agenda hidup bagi diri dan masyarakat kita ini.

“Umat yang sedang bangkit sangat berhajat kepada akhlak, lebih berhajat dari sebelumnya, iaitu akhlak yang mulia lagi kuat dan mantap, serta jiwa yang besar lagi tinggi dan bersemangat. Ini adalah kerana ia akan berdepan dengan tuntutan-tuntutan zaman baru yang tidak mampu dicapai melainkan dengan akhlak yang kuat lagi jujur, dari iman yang mendalam, keteguhan yang besar, pengorbanan yang banyak dan tinggi keupayaan menanggung kepayahan. Hanya Islam sahaja satu-satunya yang boleh menjadikan jiwa yang sempurna ini. Islam juga menjadikan kebaikan dan kesucian jiwa sebagai asas kepada kejayaan. Allah swt berfirman, “Sungguh telah berjaya orang yang membersihkannya (jiwa) dan sungguh telah binasa orang yang mengotorinya” (Asy-Syams : 9 – 10). Islam telah menjadikan usaha merubah hal ehwal umat selari dengan perubahan akhlak dan kebaikan jiwa mereka. Allah swt berfirman bermaksud, “Sesungguhnya Allah tidak merubah apa yang ada pada satu kaum, sehinggalah mereka merubah apa yang ada pada jiwa mereka” (Ar-Ra’ad : 11).


Ustaz Abdul Halim Abdullah,
Ketua Biro Dakwah,
Ikatan Muslimin Malaysia
Blog: Ini Jalanku

Thursday, November 24, 2011

~interlude~

gugle image

intenet saya sgt lembab! ke lappy ni yg lembab??

sorry kalau slow BW arini.. nk loading page sgt lama, pastu problem bila nk komen.. gomenn.. agak2 kene hantar klinik kot atau tambah RAM. tunggu enchik engineer saya balik esok baru blh suruh dia tengokkan lappy nih..

tq pada yg sudi menyinggah.. happy tgk kak izah dh online ye arini.. kak noorsha pun makin rancak letak n3 yg best2.. tun nk click semua td, pastu byk sgt click agaknyer, ter-hang pulak lappy nih.. sibuk tulis 'not responding'. saboooo je laa..




Wednesday, November 23, 2011

Sup Ikan Kerisi


Assalamulaikumm~~

n3 tertunggak nii.. gambar dlm folder. hehe.. buat ni last week, masa my laling ada kt umah lg. ada ikan kerisi dlm peti, biasa tun goreng je, tp bila pikir pasal minyak2 yg bakal menjadi lemak2 di peha nih, tun pun gugle laa resepi sup ikan kerisi. huhu.. bg tun, isi ikan kerisi ni lbh kurang ikan merah, ikan merah kan sedap wat sup, jd tun agak2 mesti sedap kalau wat sup nih.. jumpa resepi kat blog potret kasih.. tun kalau sup ikan ni kurang gemar sket (biasa mkn ikan goreng je. hehe). tp my laling duk cakap, sedapnyer ulang2 kali tu.. mmg sedap la kot.. 

tq kak wana for the recipe. lain kali blh wat lagi. suka tgk org mkn berselera nih.


Sup Ikan Kerisi
Sumber: PotretKasih


Bahan2
3 ekor ikan kerisi saiz besar ( di siang dan dipotong 2 @ 3 ) - pastikan semua sisik dibuang!
1 inci halia – di potong memanjang
4 ulas bawang merah  ( di hiris )
3 ulas bawang putih ( di hiris )
4-8 biji cili padi – dipotong memanjang
sedikit serbuk lada sulah
1 camca besar sos tiram
1 sudu makan sos ikan
air untuk kuah secukupnya
garam
daun bawang
daun ketumbar - tun letak daun sup
Jus limau ( jika suka sup masam – ikut suka )

Cara penyediaan
1. Tumis halia, bawang putih, bawang merah dan lada sulah hingga wangi. Kemudian masukkan cilipadi, ikan dan  air. Masak hingga kuah mendidih.
2. Bila mendidih masukkan sos tiram, sos ikan dan garam. Sesuaikan rasanya. Jika suka sup masam boleh letak jus limau.

ps: gandingkan ngan sambal kicap. mmg berselera makan!

Monday, November 21, 2011

Gantung Periuk??


Assalamualaikum~~~

 my laling went back to semenanjung for a week! ada kursus.. sbb tun dh beli tiket balik bulan 12 ni, xkn laa nk ikut jugak kan.. so duk la kt umah sorg2.. huhu... and as usual, when i'm home alone, can't really be bothered about my nutrition. muahaha... i bet i wont be cooking any rice for the whole week.. this is what i had for breakfast, just celur tauge and fried 2 pieces of tofu. kuah dia instant! haha.. bekalan from my mum-in-law. sgt sedap!  kalau xde, beli je rojak petis instant tu. hehe..


hmm... xtau nk tulis apa. seminggu ni maybe slow sket kot berblog, satu sbb xtau nk tayang apa. kalau update tu, maybe n3 tertangguh. lg satu sbb tun ada kerja sekolah yg perlu dihantar minggu ni. so iA merajinkan diri tgk journal. chaiyok2!

Friday, November 18, 2011

Master Pizza Dough dan Pizza filling


Assalamualaikumm~~~


Memiza lagii  =) dh ada beberapa koleksi pizza dough, yg dlm buku resepi tun ni pun x try lagi.. saja2 menambah koleksi resepi dough. resepi ni dpt review yg baik kat allrecipe. jd tun pun teruja juga nk cuba. Alhamdulillah, sedap! resepi terpaksa diolah sbb resepi asal guna rapid rise yeast, xpernah pulak tun jumpa kat sini. tun baca kalau guna yis tu dh x payah perap2, terus bakar je. sbb guna yis biasa, cara2 dia terpaksa la ubah kan.. apa2 pun, jom tgk resepi =)


Master Pizza Dough
sumber: allrecipe
olahan: tun telani

Bahan2:
  • 2 1/2 c tepung gandum
  • 7 g @ 2 sk yis
  • 1 sk garam
  • 1 c air suam
  • 2 sb minyak sayuran
  • 1 sk gula

Cara2:

  • Campurkan yis, air suam, gula dan sedikit tepung dalam bekas. Biarkan hingga berbuih.
  • Masukkan tepung dan gaul.
  • Masukkan garam, dan uli hingga licin dan tidak melekat pada tangan (tun guna mixer mata cangkuk).
  • Tutupkan bekas dgn kain lembab dan biarkan naik 2 kali ganda.
  • Keluarkan doh dan uli sebentar. Canai doh ikut ketebalan yg disukai dan letak atas loyang yg telah di sapu mentega.
  • Letak topping yg disukai. bakar 180 C, 20-30 min (ikut ketebalan).
ps: satu adunan dpt buat 1 pizza 14inch pizza pan, atau 2 12inch pizza pan (tun guna loyang bakar kuih je.. hihi)

    sgt lembut!

    kali ni tun beli Cheese mix utk pizza yg dh grate tu. len kali dh xnak beli dah. dia berketul2, susah nk tabur. humph! sbb tu la nmpk cheese tu bertompok2. pastu rasa2nya mozarella dia x byk sgt. harga mahal, tp x berbaloi.. sabo je laa.. tp kalau pergi supermarket kt sini mmg xde pilihan sgt =(

    sebelum ditabur cheese

    Basic Pizza Topping/Filling
    Resepi: tun telani

    Bahan2:
    • 1 bj bawang besar- 1/2 dadu, 1/2 lg potong bulat2
    • 2 ulas bawang putih
    • 3 sb tomato puri
    • sedikit sos cili
    • 2 keping dada ayam- hiris
    • 4 bj sosej- nk lebihkn pun blh
    • 1/2 tin cendawan butang- hiris
    • 1 sb dried origano
    • capsicum - kali ni xde stok
    • garam
    • keju secukupnya- kali ni tun beli pizza mix cheese.

    Cara2
    • tumis bawang dan bawang putih sampai wangi. masukkan dada ayam. masak sebentar.
    • masukkan sosej, button mushroom, tomato puri dan sos cili. masak sebentar.
    • masukkan origano dan garam. gaul sebati.
    • spread kan pizza filling atas pizza dough. taburkan capcisum dan bawang yg dipotong bulat2. tabukan keju dan blh la dibakar.

    Thursday, November 17, 2011

    Pot Chicken Rice


    Assalamualaikum ^^

    mlm ni nk tayang pot chicken rice kegemaran encik H ku. kalau masak ni mmg bahaya, nnti dia xleh berenti makan. haha... memang sedap! tun dh 3 kali buat nih.. baru nk amik gmbar.. dh lama simpan resepi dr dapur mamahawa, tp x buat2. bila dh buat tu.. fuhh.. sedapnyer! terus buat dan buat lagi. sbb resepi ni la tun belajar guna minyak bijan. skrg dh pandai masak guna minyak bijan.. (sama laa mcm kak Q.. hihi)..

    kalau tgk yg mamahawa wat, nasi tu ada nmpk putih2 lg kan.. tun ni nmpk mcm gaul kicap dah. kui kui... actually tun buat ni masa kwn dtg umah aritu, pastu nasi ada lebih, tp ayam tu sah2 la dh dikutip oleh semua org kan.. hehe.. so lepas tu tun masak semula ayam dia, dan gaul dgn baki nasi yg ada. jadi laa warna mcm tu.. xbaik membazir kan.. hihi..

    tq kpd mamahawa utk resepi yg sedap nih. resepi asal dr trymasak.




    Pot Chicken Rice
    Resepi: trymasak
    Sumber: mamahawa

    Bahan2
          
    200 g Beras - tun guna 1 1/2 cawan
    250 ml Air- x sukat, masak mcm masak nasi biasa
    200 g Isi Ayam - dipotong kasar
    4 bj Cendawan Kering - direbus & dihiris nipis - guna shiitake
    1 tangkai Daun Bawang - dicincang kasar - xde stok
    ½ Cili Merah - dihiris nipis
    10 hiris Halia
    2 ulas Bawang Putih - dicincang
    2 sb Gula  - tun xletak
    2 sb Sos Tiram
    1 sb Kicap Pekat - tun guna kicap pekat manis
    1 sb Kicap Cair
    1 sb Minyak Bijan
    1 sb Jus Halia - tun sagat halia
    1 sb Serbuk Lada Hitam
    sedikir Garam

    Cara Memasak
     

    Perap ayam bersama lada hitam, garam, kicap pekat, kicap cair, sos tiram, minyak bijan, jus halia dan gula. Ketepikan.
    Masak nasi bersama air secukupnya.
    Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
    Masukkan hirisan cili, cendawan dan ayam. Kacau sebati hingga ayam empuk.
    Apabila nasi masak, masukkan ayam diatasnya. Biar hingga aroma ayam sebati bersama nasi dan kuahnya kering.
    Taburkan daun bawang sebelum dihidang






    CONGRATULATIONS! ^^

    me and chen at Miri

    Assalamualaikum~~~

    n3 khas for my youngest brother yg dapat result UPSR arini.. alhamdulillah, chen dapat 5A ^^ berkat doa mama dan abah kat Mekah, dan berkat usaha mama suruh chen study ye.. adik bongsu ni malas sket berusaha kalau x dipaksa kan ;p 

    Semoga terus berjaya dalam hidup dan menjadi insan yg berguna utk agama dan negara, insyaAllah.

    lunch arini? simple, campak2 je.. my laling x balik lunch, ada meeting.. campak2 ayam, kicap, oyster sos, minyak bijan, halia dan bawang putih dlm periuk.. sedap la pulak.. hoho





    Wednesday, November 16, 2011

    Chocolate Marble Bun


    Assalamaulaikum~~~

    wah.. ada 2 n3 arini ye.. huhu.. semalam nmpk kak yana wat coklat marble bun ni.. terliur la pulak. pastu dh ckp nk kak yana tun nk wat ni arini.. so ptg td tun mengerahkan tenaga bibik tu utk menguli nih.. pth td hujan pulak, tp skrg dh pandai proffkan roti dalam oven. tun panaskan oven sebentar, pastu off kan, tutup loyang dgn kain basah dan biar roti naik 2 kali ganda dlm oven =) alhamdulillah, elok je naiknyer.

    tun tambah coklat chip dlm doh yg putih tu.. roti ni sangat la lembut, pastu bila makan gigit pulak chocolate chip tu.. sedap sgt! hasben tun cakap mcm Rotiboy (tun xpernah beli roti kt rotiboy so x tau.. huhu). tun pulun 2 biji ptg td, kenyang, xyah dinner dah mlm ni. tq kak yana.. resepi asal dr CMG. tun amik gambar steps dia jugak takut org x dpt imagine nk wat cam mana. kalau nk tgk steps yg cantik gi ke dapur CMG ye.








    Chocolate Marble Bun
    Resepi: CMG (pandan marble bun)
    Sumber: kak Yana

    Bahan2:
    200 gram tepung roti (high protein flour)
    50 gram tepung gandum
    20 gram susu tepung
    125 ml air
    3o gram telur (pecahan 1 biji telur, pukul sedikit dan timbang)
    60 gram gula halus
    8 gram instant yeast
    1 camca teh pandan paste - kak yana letak cocoa powder, tun letak choc emulco
    1/2 camca teh bread improver - tun xde nih
    1/2 camca teh bread softener - tun letak 1 tsp sbb xde bread improver
    1/4 camca teh garam
    40 gram mentega
    Bijan untuk ditabur atas roti
    2 camca besar tepung roti (jika perlu)
    1/2 c chocolate chips - tun tambah


     Cara2:

    Untuk Doh

    Satukan semua bahan2 di atas kecuali mentega, paste pandan dan 2 camca besar tepung roti. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli sehingga mendapat doh yang lembut dan kenyal. Jika melekat, tabur sedikit tepung roti. Bulat2kan doh, letak dalam bekas besar dan tutup dengan plastik bersih, perap 1 jam. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk doh dalam Bread Maker, kecuali 2 camca besar tepung roti dan pandan paste, pilih setting untuk "doh" dan tekan "on". Tunggu hingga siap.

    Untuk Roti

    1. Keluarkan doh tadi, tabur sedikit tepung atas meja kerja. Letak doh dan tumbuk untuk membuang udara. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian yang sama saiz. Amabil 1 bahagian dan letak pandan paste (tun letak choc emulco), uli hingga rata, jika melekat, tambah tepung sedikit dari 2 camca besar tepung roti tadi. Kemudian bagi dua lagi adunan hijau tadi. Adunan tanpa warna pun dibagi kepada 2 bahagian juga. (adunan tanpa warna tun letak choc chip)
    2. Ambil 1 bahagian hijau dan 1 bahagian yang kosong, gelek menjadi panjang kurang lebih 30 cm setiap satu. Lilitkan menjadi seakan2 tali, seperti dalam gambar. Kerat kepada 8 bahagian sama besar. Ambil setiap bahagian dan bulat2 kan, Susun dalam bekas yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Buat hingga siap. Lakukan kaedah yang sama untuk baki adunan..
    3. Perap roti tadi selama 45 minit atau hingga naik sekali ganda dan memenuhi bekas. Sapu telur (baki dari 30 gram tadi) dan tabur bijan atas roti tadi. Bakar selama 20 - 25 minit dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan.

    muahahaa~~~ bekas x cukup besar utk adunan,.. cantum semua ;p

    Lempeng kelapa - versi sedih


    Assalamualaikum~~

    arini tayang lempeng kelapa je.. kalau pekena kat kampung mmg sgt2 sedap nihh.. kat sini terpaksa wat versi sedih sbb guna kelapa kering.. kurang sket nikmat makan tu.. agak2 kalau beli air kelapa dlm tin tu bancuh sekali, rasa dia lg sedap x? hehe.. 

    wat lempeng gara2 baca status FB kak noorsha aritu. gi sebut2 pasal lempeng kelapa, tun pun terus terbayang2.. sedapnyer laa lempeng kelapa nih. mmg jarang sgt makan walaupun kt kampung, xde org yg nk volunteer kait kelapa yg agak muda. kat sini lagi laa, xtau mana nk cari kelapa tu. 

    sapa2 yg ada sumber kelapa boleh la wat ni. tgk laporan masakan mcm best je. nnti blk kampung nak paksa adik kait kelapa. hoho..


    Lempeng Kelapa
    Sumber: eton@myr

    Bahan-bahan (2 org)
    • 2 cawan tepung - (anggaran je ne)
    • 1 cawan kelapa parut- terpaksa guna kelapa kering, x kick langsung!
    • Air - ikut kepekatan
    • Sedikit garam
    • Minyak ukt mgoreng

    Cara-cara

    1. Satukan kesemua bahan,jgn terlalu pekat atau cair.Agak2 mcm nak buat cekodok.
    2. Panaskan minyak dlm kuali ,tuangkan adunan kedalam dan tutup sebentar,supaya lempeng tu masak sekata.Dah masak angkat dan hidangkan dgn sambal tumis.


    ps: still x jumpa oyen. ada akak kt opis tu ckp ada org amik oyen. wallahua'lam.. kalau betul ada org amik, hopefully dia jaga betul2 oyen kesayangan tun tu..

    Tuesday, November 15, 2011

    Pain au lait- delicious milk bread


    Assalamualaikumm~~~


    adoi... mek bintulu ni tenggelam timbul je skrg kan.. mintak maap byk2 kpd siapa2 yg sudi menjenguk, maaf juga pd kawan2 yg tun x gi jenguk dapur. mesti byk yg dh terlepas kan. tengah down sket skrg, tambah2 dgn cuaca yg x menentu, xkuar jogging dan terasa mcm gemok.. uhuk uhuk.. pastu kan... i lost my oyenn!!!!!!!!!! uwaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (tgk oyen omey sini
    dan sini).. uhuk uhuk~~ wiken aritu wat usrah kt sini, pastu sbb oyen x biasa dgn ramai2 org, lagi2 la ada budak2 yg suka kejar dia, seharian dia duk luar rumah. pastu bila malam, yg balik umah oni je. dh la hujan lebat.. panggil2 dia, dia x balik pun.. my laling dh round satu adtec, x jumpa jugak.. uuuu uuuuu uuuuuu......  



    apa2 pun.. nk share resepi roti yg lembut ni.. terjumpa kat blog mamafami, click kat link resepi asal dan terkagum dgn roti yg sgt omey. sbb tun keras tangan, tak nampak omey dah.


    PAIN AU LAIT (Delicious Milk Bread)
    Recipe: dailydelicious
    Source: mamafami
    Makes 10 small bread

    Ingredients :

    230g All purpose flour
    60g Bread flour
    125g Whole milk
    4g Instant yeast
    50g Egg (about 1)
    38g Sugar
    5g Salt
    63g butter
    Pearl sugar, for sprinkle at the top (I just used coarsed sugar)

    Method (Bread Maker) :

    1. Pour milk, salt and sugar into the bread maker pan. Add in egg. Top it with flour and yeast.
    2. Set the breadmaker to Dough function.
    3. Once the dough is just combined, add in butter and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will take about 1 1/2 hour including prooving.
    4. Divide the dough to 10 pieces and let the dough rest for 15 minutes.
    5. Use a rolling pin to roll the dough into a circle, about 8 cm. Fold the dough and roll into a small batard.
    6. Cover the shaped dough; let rise until almost doubled in volume, about 30-40 minutes
    7. Before baking, brush the dough with egg wash and use a scissor to cut the top of the dough.
    8. Sprinkle the sugar on top.
    9. Bake for 10-12 minutes, or until the bread is golden.

    Sunday, November 13, 2011

    Terung Bakar @ Air Asam


    Assalamualaikum~~

    wah wiken lagi sekali rupa2nya. kejap betul masa berlalu. tuan rumah masih dirundung mood mendung mcm musim tengkujuh walaupun kt sini panasnya.. mmg x tertahan. Semoga terus diberikan kesabaran dalam menghadapi ujianNya, insyaAllah.

    nway, dh malam2 ni baru nk merayap dapur2 org.. hmm.. publish n3 ni pagi esok la. lama sket org tgk tiramisu yg jarang2 tun buat tu.  hoho..

    terung bakar ni dh berzaman buat.. skrg baru berani makan terung. sblm ni bila makan mmg angin teruk, tp skrg ok la pulak.. apa2 pun, alhamdulillah.. selagi blh makan, makan je la. nnti dh tua2 maybe xleh mkn dh. xtau nape tiba2 terasa nk beli terung tu. my laling mula2 punya laa ckp dia x suka mkn terung, sekali.. bila pekena terung bakar ngan air asam nii.. boleh dia berebut kita nyer terung.. sabo je laa.. (biasa laa, 'terpaksa' laa me yg mengalah kan.. huhu)..

    thank you kak sha for the recipe ^^ nape bila tun bakar terung dia bertukar jd kaler hijau ye? tgk kak sha nyer ok je maintain kaler purple. x pe la, janji rasa x compromise.




    Terung Bakar & Air Asam
    Resepi: Noorsha@myr



    Bahan-bahan
    • 3 batang terung - belah 2
    • sedikit garam
    • sedikit minyak masak @ minyak jagung
    • Bahan-bahan (untuk air asam)
    • 10 biji cili padi
    • 2 inci belacan bakar
    • 1 biji bawang besar -didadu
    • Asam jawa - sebesar duit 50 sen
    • garam.
    • gula secukup rasa

    Cara-cara
    1. terung setelah dibelah 2, lumur dengan sedikit garam & sedikit minyak masak @ minyak jagung.
    2. grill atas stove atau bakar didalam oven hingga empuk. ketepikan.
    3. untuk air asam jawa, tumbuk cili api dgn belacan bakar hingga halus.
    4. kemudian masukkan garam & gula secukup rasa. gesek dengan anak lesung.
    5. cairkan asam jawa dsengan air masak, curah ke dalam lesung tadi. gaul seketika dan rasa serta tambah apa yg kurang. 

    Thursday, November 10, 2011

    Tiramisu Simple

    Assalamualaikum~~~

    huhu... sowy~~ dh dekat seminggu tayang nasi lemak tanpa resepi tu.. mood tuan umah ke laut lepas raya.. sblm raya pun mood dh ke laut actually, pastu tambah pulak dgn sedih raya yg x happening di bintulu.  nway, kesian kat kak CT zaliedana, bosan ye kak ct.. ni tun update ni utk meriahkan suasana.. huhu...

    tiramisu yg di buat atas permintaan my laling.  sblm raya aritu lg wat nih. tgk dlm tv ada org mkn tiramisu, pastu mula laa ckp 'ayang xpernah pun buat tiramisu..' padahal pernah je buat. maybe buat time dia xde kat umah kot. hehe.. resepi yg dh lama simpah dr peti myresepi. dh bertahun dah duk dlm folder tu. sgt senang nk buat, harap kos nk buat tu je yg semput sket, kalau agaknya tiap2 hari serve ni utk tetamu dtg pun xpe. hehe... utk base dia tun buat eggless choc cake. len kali kene wat sponge cake. sbb eggless choc cake ni sgt moist and dense. bila celup pulak dgn nescafe tu, lg la moist. jd agak x sesuai guna utk buat tiramisu. bila cheese pun creamy, ganding dgn kek yg dense dan moist, jadi agak muak. mkn sikit2 sedap je, bila nk habiskn yg gelas tu, x larat nk makan. hehe.. xpe la, kalau x try x tahu kan.. nx time guna biskut atau sponge kek, baru sedap..




    Tiramisu Simple
    Sumber: umie@myr

    Bahan2:

    • 1 biji sponge kek atau apa2 kek- tun guna eggless choc cake (agak x sesuai bg tun, nx time nak  guna sponge cake)
    • 250ml whipping cream
    • 200ml cream cheese
    • 1/2 cawan gula halus
    • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
    • 1 sudu makan serbuk nescafe
    • serbuk koko untuk hiasan- tun guna milo
    Cara2


    1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
    2. Satukan gula, cheese dan cream
    3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
    4. Potong kek pada 3 bahagian
    5. Susun 1 bahagian dalam bekas
    6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
    7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
    8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
    9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
    10. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

      ** yg bentuk love tu, tun guna cookie cutter. kerat kek dgn cookie cutter, pastu letakkan adunan cheese atas dia. tutup dgn gladwrap dan sejukkan. masa nk mkn baru keluarkan dr cookie cutter tu.

    Friday, November 4, 2011

    Semua org pandai buat dah nii...

    nasi lemak beras perang

    Assalamualaikumm~~~

    lambat tun bersiaran arini.. biasa laa, tgh2 gloomy, nk mengarang pun xde mood. moga dgn ujian yg menimpa, Allah hapuskan dosa dan kurniakan syurga di sana. amiinn..

    pagi td ada hal, so keluar ke bandar.. sebab tu senyap je. kalau x, pepagi dh ngadap blog kan.. arini nk tayang nasi lemak 2 hari lepas.. sbb ada sekor ikan cencaru dlm peti, x tau nk masak ape. fikir2, mcm dh lama sgt x buat nasi lemak. ye laa, tgh mengurangkan santan dlm masakan, kn. nasi lemak ni pun, tun letak sikit je santan. lebihkan halba dan halia utk bagi bau yg wangi kat nasi..


     

    xde resepi pun nk letak.. utk nasi tu just letak beras, santan, air, halia dan halba. sbb xde daun pandan. kalau x tun letak daun pandan, x letak halba..

    sambal pun campak2.. tun mmg akan goreng dulu ikan bilis tu.. pastu masukkan dalam sambal. tun x suka mkn sambal ikan bilis yg x digoreng terlebih dahulu.. ikut selera masing2 la kn..

    hmmmmm... mesti masing2 excited nk raya kan.. tun mcm xde perasaan je.. sbb tahun ni raya kt bintulu.. dh hampir kosong dh kawasan ni.. sedihnyer.. 

    Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua pengunjung Life is a Constant Battle... have a safe journey home.. have a blast eid with the loved ones..


    Thursday, November 3, 2011

    Ayam Serai Pedas

    Assalamualaikumm~~

    arini mendung je dr pagi.. skrg dh stat hujan sikit2.. sama mendung ngan mood tuan rumah.. huhu... biasa tuan rumah ni cepat melatah bila something bad happen.. dh besar2 ni cepat sikit terima hakikat.. tp moody 2-3 hari la jugak, cuma dh x menyusahkan org lain dgn melenting.. 

    nway, sementara nk cool down tu, n3 cepat2 je laa ye... resepi x berkuah, tp sbb malas nk masak 2-3 jenis lauk, letakkan lebih air.

    Ayam Serai Pedas
    Sumber: irose@myr

    • 3 keping dada ayam (ambil isi sahaja)- tun guna bahagian campur2
    • 1 batang serai (dititik)
    • 5 helai daun limau purut
    • 2 biji cili besar (ditumbuk/dikisar)
    • 6 biji cili padi (ditumbuk/dikisar)
    • 1 camca sos ikan (sos nampla)
    • 1 camca sos tiram
    • Secubit gula dan sedikit ajinomoto- tun x letak
    • sedikit minyak untuk menumis
    • 1 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
    • 1 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar) 
    • 1 batang carrot- tun tambah
    • 2 batang saleri- tun tambah
    • sedikit garam- tun tambah sbb tun tambah lebih air. kalau x, masin dr sos tiram n sos ikan dh cukup

    Cara-cara

    1. Masukkan minyak untuk menumis serta serai, daun limau purut, cili besar, cili padi, bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau.
    2. Masukkan potongan ayam dan sedikit air bagi memastikan ayam masak secukupnya.
    3. Masukkan sos ikan, sos tiram, gula dan ajinomoto. tun tambah carrot dan saleri. Kacau sebati. Tutup api dan hidangkan.

    Wednesday, November 2, 2011

    Mee Kari II

    Assalamualaikumm~~

    menu lunch few days ago.. sowy laa tunjuk makanan yg dh habis. mee terlupa nk letak n3 ni. biasa la, byk perkara dlm kepala (journal.. journal... dan journal... huhu..). biasa me makan berat lunch je, and have a very light dinner. skrg musim dinner dgn few pieces of cream crackers and teh O. nway, me sbb mmg suka sgt2 makan mee kari, masa buat ni mmg sengaja wat lebih and i have mee kari for dinner! haha.. my laling said, 'aik.. peliknya, dinner?' <- biasa dia je yg makan berat dinner..  double dose of santan in a day! urghhh~~ (lepas mkn baru nyesal.. haha... tgh makan x hengat dunia..)


    masa buat ni i forgot 1 main ingredient that i realy2 LOVE, tauhu kering yg mcm sponge tu.. sunguh2 kecewa sbb terlupa nk beli. udang pun xde stok, so tun ganti ngan udang kering, tumbuk2. x kisah la, asal sedap kan.. owh, lg satu tun mmg x makan kerang ye, so kalau sapa2 yg makan tu pandai2 la tambah sendiri ye. tun xtau pun kalau masak kerang tu nk masukkan masa bila dlm kuah. hehe..


    Mee Kari II
    resepi: tun_telani


    Bahan2:
    • 1 bungkus mee kuning- celur
    • 2 keping dada ayam- slice
    • 1 bj bawang besar- mesin
    • 2 ulas bawang putih- mesin
    • 1/2 inch halia- mesin
    • 1/2 inch lengkuas- mesin
    • 1 batang serai- ketuk
    • 2 sb udang geragau kering- tumbuk
    • 3 sb serbuk kari ayam dan daging - bancuk dgn sedikit air utk jadi pes
    • 2 sb cili giling
    • 2 bj kentang- potong dadu
    • 100 ml santan - tun guna santan kotak (tun guna separuh kotak je sbb suka kuah yg cair sikit, blh guna 1 kotak (200ml), ikut preference masing2 la ye)
    • 1 keping fish cake- slice
    • Garam
    • air secukupnya

    Bahan sampingan
    • Telur- rebus dan belah 2
    • tauhu- goreng dan kerat2
    • Sawi - celur (boleh juga masak dlm kuah)
    • Tauge- celur - tun suka masak dlm kuah terus. hihi
    • Carrot- optional
    • daun sup
    • Limau nipis- lupa nk letak masa amik gambar

    Cara-cara

    • Tumiskan bahan2 mesin sampai wangi. masukkan serai dan udang kering dan tumis sebentar.
    • masukkan cili giling dan rempah kari. tumis sampai pecah minyak.
    • masukkan isi ayam dan ketang. gaulkan sebentar.
    • masukkan santan, fish cake, dan air.. renihkan.
    • perasakan garam.. 
    • hidangkan bersama mee kuning dan bahan2 tambahan td.

    Tuesday, November 1, 2011

    Waffle Coklat



    Assalamualaikummm~~~


    jom bekfes dgn waffle coklat ni ^^ dah ada waffle maker ni kan, mmg rasa mcm nk makan waffle je sokmo.. haha... tp my laling ni kalau breakfast nak cari style kampung jugak.. kalau dapat cucur ikan bilis tu, tiap2 hari mkn cucur pun xpe.. haha..  ingatkan duduk sydney 4 tahun dh boleh adapt. ish ish..

    nway, coklat waffle yg sangat senang nk buat hasil skodeng dapur TLC. kalay xde waffle maker, wat mcm penkek je pun ok.. kalau rajin blh wat chocolate sauce mcm wat tipping kek yg cair2 tu, tp mcm manis sgt la pulak. me mkn ngan peanut butter je.



    Chocolate Waffle
    Adapted from: TLC cooking
    Resepi: tun telani

    Bahan2:
    • 2 1/2 c tepung
    • 4 sb cocoa powder
    • 5 sb gula
    • 3 sk baking powder
    • 1/2 sk garam
    • 2 c susu
    • 2 bj telur
    • 4 sb minyak
    • 1 sk vanilla

    Cara2:
    • mix kan semua bahan, tun guna blender je.
    • tuangkan sesenduk aduban dalam waffle maker yg tlh dipanaskan (adunan tu ikut kebesaran waffle maker masing2 ye)
    • biarkan masak lebih kurang 4 minit, ni pun ikut waffle maker masing2 ye.
    • Siap!