Saturday, June 14, 2014

Nasi Dagang Terengganu






Assalamualaikummmm :)

Alhamdulillah.. tun skrg dah kat kampung di ganu ^^  dalam gumbira2, bersedih hati juga sbb enchik laling ku dh balik segamat n nnti akan blk bintulu.. huhu.. moga2 byk outstation ke semenanjung, blh la dia balik ganu tgk tun kat kampung. aminnn....

arini projek nasi dagang dengan mama tun.. duk kt kampung ni, tun cuma potong2 bawang je laa.. hihihihi... majority mama yg buatkan. kih kih... kebetulan pak sedara sefamily singgah tidur kat umah, dr kelantan nk balik johor. adik tun yg duk kl pon balik, so mmg meriah la. kenduri nasi dagang pagi2 hari. wat sekilo x pon habis, tghari rendam beras lain wat second trip. hehe....



Resepi nasi dagang mmg tun setia ngan resepi yg tun dh olah nih.. insyaAllah menjadi.. dh byk kali tun buat :)


Nasi dagang
Resepi asal: yani@myr dan mamadzie69@myr
Sumber: tun_telani

Bahan2:

  • 3 cawan beras wangi
  • 1 cawan beras pulut
  • 400 ml santan (2 kotak)
  • 3 bj bawang merah- mayang
  • 1 cm halia- mayang halus
  • 1 sk halba
  • Garam
  • Gula - sedikit
Cara2
  • Rendam beras sekurang-kurangnya 4 jam
  • Basuh, tos, dan kukus beras selama 5 minit.
  • 100 ml santan di campur dgn 100 ml air masak utk dijadikan santan cair. Gaul nasi dgn santan cair dan kukus hingga masak (bergantung pd kukusan, me dlm 40 minit)
  • Baki santan (300ml) digaul bersama bawang, halia, halba, garam dan gula.
  • Bila nasi masak, gaulkan dgn baki santan, dan kukus semula selama 5 minit. - utk 2kali ganda resepi, kukus akhir tun kukus 10minit.
  • Siap =)

Nasi dagang ganu paling sedap tang gulai ikan tongkol nih.. mmg amik masa yg lama utk masak. tp hasil berbaloi2. kalu nak mkn nasi dagang untuk bekfes, kuah dia perlu buat at least mlm sebelum tu tau, sbb perlu beberapa jam utk masak utk dapatkan kuah yg pekat dan sedap :)


Gulai Ikan Tongkol
Resepi Asal: minami@myr
Sumber: tun_telani
  • 1 tin santan(400ml)
  • 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 2 cm halia, dan 4 cm lengkuas } di'blend'
  • 15-20 tangkai cili kering- potong, rebus, dan buang biji
  • 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
  • 6 keping asam keping
  • garam dan secubit ajinomoto- tun xletak ajinomoto
  • gula
  • 5-6 biji cili padi
  • 1 ekor ikan tongkol
  • Sedikit nisan/ gula melaka - tun tambah
  • 1 sudu besar kerisik - tun tambah
  • 1 cm belacan
Cara2:
  • Rebus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak.
  • Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul.
  • kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan.
  • cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan jika suka.
  • Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam,nisan dan kerisik. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol dan asam keping turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
  • Masak sampai kuah agak pekat.

Acar Timun Mentah
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 2 batang timun- buang biji dan potong memanjang
  • 1 batang carrot - tun sagat
  • 2 bj cili merah
  • 2 bj bawang merah- mayang
  • 1cm halia- potong memanjang halus2
  • 1 sk garam
  • 1 sb gula
  • cuka masakan - dlm 1/4 cawan, lebih kurang la, tun tuang je
Cara2:
  • Gaulkan semua bahan2 dlm mangkuk
  • Cuka tu anggar2 je. xperlu tenggelam timun tu. Gaul2kan setiap 5 minit hingga rata.
  • Tun biasa simpan dlm sejam sblm makan, sbb cuka bila air timun dh keluar :)
ps: kalau nk timun yg rangup, rendam timun dlm air kapur sebentar. Pastu tos, bilas, dan blh campurkan dlm acar.

Thursday, June 5, 2014

Kuih Lapis Tradisi


Assalamualaikumm :)

Alhamdulillah.. masih diberikan kesihatan yg baik pd hari ini.. tekak je rasa pijar, acid naik ke tekak sbb baby dh makin memenuhi kawasan perot.. huhu...

Alhamdulillah juga kuih lapis tun menjadi kali nih.. last time buat guna resepi lain, liat mcm selipar jepun.. hahaha... kali ni rasa dia sama mcm yg biasa makan kat kampung ^^ buat sbb nak habiskan santan, ptg nnti dh nk balik kampung *happy*


Resepi tun usha dari blog kak an. senang je nk buat rupa2nya.. tun mmg jenis yg malas nk melapis, tu yg lapisan ada 6 je tu.. .hihihi...kejap je dh siap nih..

Kuih Lapis Tradisi

Resepi: kak An@Periuktanah
Sumber: tun telani

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 cawan santan sederhana pekat (caranya-campurkan 1 cawan santan pekat dengan 1 cawan air)
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 cawan gula pasir- boleh kurangkan 1 sudu besar jika ingin kurang manis
  • 1/4 sudu teh garam
  • sedikit pewarna merah dan perisa ros
Cara membuatnya:
  •  Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 7 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api. 
  • Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil. - tun masuk blender je semua
    Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 600ml bater) bahagi kepada 300 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
  • Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang 100 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 100ml adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah. K.An tambah sedikit lagi pewarna merah untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah. - lapisan terakhir tun kukus 20minit
  • Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong.


*** tips galakan

-boleh juga ditambah 1 sudu teh tepung sagu pada lapisan akhir bagi mengilatkan permukaan kuih lapis
- kuih lapis ni jika dipotong ketika panas akan menyebabkan lapisan kuih tertanggal.. jadi sabar ye.. tunggu sejuk sikit, baru potong.

Monday, June 2, 2014

Kaswi Tepung Pulut


Assalamualaikummm :)

Alhamdulillah.. berjaya mengatasi kemalasan utk mengapdate blog.. huhu... xtau laa nape lemau beno nk ngadap laptop nih. laptop baru nih key-pad dia sensitip sgt.. habis typo jadinyer. 

nway.. kaswi tepung pulut nih dh buat minggu lepas.. kes terliur nengok kak noorsha tayang kat FB. terus gugel resepi.. duk peram2, last2 berjaya gak masuk blog.. hihi


kuih kaswi nih kurang kenyal berbanding kaswi biasa.. ada yg suka kenyal, ada yg suka lembik sket kan... tun jenis suka yg kenyal2, tp tgk budak2 ngaji ni makan dgn lajunyer, kene ngan selera dieorg la tu.. :)

Kaswi Tepung Pulut
Resepi: kak Fida@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan ( loyang 9x9 inc. / +- 30 acuan lompang )
Bahan A :-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung pulut
  • 1/2 sk kapur yang pekat
  • 2 cawan air
  • sedikit warna coklat (opt)- tun letak browning sugar
Bahan B :-
  • 3/4 cawan gula merah/melaka (165g)
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/2 sk garam
  • 2 cawan air
  • 2 helai daun pandan - disimpul

Bahan C :-
  • kelapa parut kukus dengan sedikit garam dan daun pandan 
Cara2:
  1. Campur bahan2 A ke dalam sebuah mangkuk dan kacau rata. Ketepikan.
  2. Campur bahan2 B ke dalam sebuah periuk dan masak hingga mendidih. Tuangkan ke dalam campuran A dan kacau rata. Tapis adunan.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang bergris dan dipanaskan dulu. Kukus selama 30-40 min jika mengguna loyang dan 15 min jika mengguna acuan lompang.
  4. Biar kuih benar2 sejuk, potong sesuai selera dan sajikan dengan kelapa parut kukus.