Thursday, July 27, 2017

Creamy Spagetti with Chicken Meatball


Assalamualaikummmm ๐Ÿ’–

 Ya Allah.. lamaaaa hutang resepi ni. Hampir 2 minggu janji nak share resepi. Tak sempat nak mengapdate. Bizi dengan 2 orang budak ni, sambil masak2 dan nak study produk dan marketing lagi... hihi... 

Ambil banyak gambar, tapi kalau nak tunggu edit letak watermark semua gambar takut tak terupdate resepi.


Creamy Spagetti with Chicken Meatball
Resepi: Tun Telani

Bahan2
  • 1/2 peket Spagetti - tun guna Angel Hair..
  • 3 ulas bawang putih - tumbuk
  • 4 biji cili padi - ikut kepedasan yang disukai
  • Chicken meatball (resepi SINI) - boleh guna isi ayam, hotdog, atau apa-apa yg disukai
  • Cili besar
  • Brokoli
  • Carrot
  • 1 sudu kecil serbuk pati ayam
  • 1/2 cawan susu sejat
  • Lada hitam
  • Oregano
  • Garam

Cara2
  • Rebus spagetti sampai lembut - tun guna noxxa, HP 6 minit. Toskan dan basuh dengan air paip supaya tak melekat
  • Tumis bawang putih dan cili padi. Tun guna noxxa, Stir-fry mode.
  • Masukkan chicken meatball, goreng sebentar.
  • Masukkan sayur-sayuran pilihan.
  • Masukkan susu sejat, oregano, serbuk pati ayam, sedikit air. Masak hingga mendidih.
  • Masukkan spagetti. Gaul2, perasakan garam.
  • Siap :)



Dah makan kenyang, jangan lupa ambil lecithin dan omega guard malam-malam untuk membakar lemak yang terkumpul ye ๐Ÿ’—
Tun pengedar Shaklee berdaftar (SID: 1261295). Boleh wasap 019-932-1450 (klik wasap) untuk sebarang pertanyaan.

Kalau nak beli apa-apa produk Shaklee tanpa orang tengah, boleh klik gambar di bawah ๐Ÿ˜„ pembelian melalui debit/kredit card.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=fe1fa775d818957a76304c35e1939355

Thank you ^^

Bermula dengan RM80, Kini Bonus RM 93,000


NAK TGK BONUS ORANG SHAKLEE TAK??



RM 93 000 ++

Bermula dengan yuran RM80, konsisten bisnes lebih 5 tahun, hasilnya hampir RM100ribu sebulan!

Kami yang hanya menjual tapi tak perlu cipta produk.

Kami yang tak perlu cari supplier produk.

Kami yang takde kedai untuk disewa.

Tapi inilah bonus komisyen sebulan dari Shaklee.

Jadi siapa nak join team Kami??

Kami akan masukkan anda dalam team coaching kami dengan bimbingan secara online dan offline yang structured.

Siapa nak join boleh PM/Wassap 019 932 1350 (www.wasap.my/60199321450)

Kami nak yang serius ingin berjaya

Yang sedar kejayaan dan kekayaan bukan datang serta-merta

Yang berazam untuk berjaya

Kami akan bantu anda.

Sila wasap 019 932 1450 untuk yang berminat.

Siapa yang nak income sebegini setiap bulan?

Cuba komen nak!


ps: ini bukan skim cepat kaya ๐Ÿ˜ƒ



Monday, July 24, 2017

Surirumah Pun Boleh Beli Kereta



Surirumah nak beli kereta pakai statement apa?

Kereta 1st Tun masa mula-mula kerja dulu beli Viva. Tu pon abah yang top-up down payment ๐Ÿ™ˆ

Sekali tengok 2-3 orang leader shaklee duk tayang kereta baru. Honda lak tu... Semua pon HOUSEWIFE ๐Ÿ˜ฒ๐Ÿ˜ฒ

Guna statement apa? Guna statement BONUS SHAKLEE jer tau.

Jadi para surirumah, kalau rasa nak ringankan bebanan suami, nak ada duit sendiri, dan nak merasa beli kereta sendiri...

Jom wassap Tun 019-932-1450 (www.wasap.my/60199321450)

Yang bukan surirumah pun dialu-alukan..

 Family besar kami ๐Ÿ˜ 


Tak pandai berniaga? Baru nak cuba-cuba? No worries, group coaching PERCUMA je, online coaching, offline coaching, personal coaching, semua ada. Cuma perlu berusaha je ๐Ÿ‘Œ 

Yuran pendaftaran serendah RM80 SAHAJA. 

Wasap tun 019 932 1450 untuk join ahli!

Nasi Arab Mudah


Assalamualaikummmm :)

Struggle nak taip entry ni tau.. ada aje halangan. Biasanya Hasha tido baru blh buka laptop. Hasha baru lena, mama pon cepat2 transfer gambar nak edit letak watermark. Sekali Harith pulak sibuk wat bising tepi buai adik.. Saboooo je laa..


Menu semalam untuk tetamu yang datang dari jauh. Lepas subuh terus bersilat kat dapur. Kalau ikutkan, takde la susah sangat menu, nasi arab, lauk ayam, dalca ayam. Puding n kuih semua dah siap malam sebelum. Tapi sebab banyak sangat berhenti masa tengah masak, nak entertain budak 2 orang ni. Suntuk-suntuk je siap masak pukul 11 lebih, tetamu pon sampai.. hihi

NASI ARAB
resipi : K.Hanieliza
sumber: tun telani

Bahan
  • 1 kg beras bathmati -basuh dan toskan
  • 1.5 liter air 500 gm ayam -potong kecil dan bersihkan
  • 1 tin kecil kacang peas ~ tun tak letak
  • 1 cawan kismis - tak letak, xsuka
  • 3 biji cili merah
  • 3 biji cili hijau
  • 1 pokok daun sadri [daun sup] - hiris
  • 1 pokok daun ketumbar ] - tak letak
  • 3 s/b minyak
  • 5 s/b minyak sapi
  • 2 s/b serbuk jintan manis ]
  • 1 s/b serbuk jintan putih ] bancuh ngan sikit air
  • bawang goreng
  • gula
  • garam

Bahan tumis
  • 5 ulas bawang merah ]
  • 3 ulas bawang putih ] mayang
  • 1 labu bawang besar ]
  • 3 cm halia ]
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 s/k jintan manis
  • 1 s/k jintan putih




Cara
1. Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumiskan semua bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sikit air. Kacau rata.
3. Masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras dan masak saperti nasi biasa.
5. Bila nasi telah masak taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis. Tutup sebentar.
6. Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh hidangkan dengan lauk kegemaran.

Nanti resepi ayam dan dalca tun kongsi kemudian ye. Tak sempat nak edit gambar lagi.


Harith makan bertambah-tambah.. haha... menu sedap macam ni memang susah nak control diet. Tapi bila makan banyak, pastikan ada Set Kurus ni. Lepas makan, telan je Lecithin dan OmegaGuard. Malam sebelum tido makan HerbLax pula. Pagi esok perut maintain kempis.Hihi..



Set ni nampak kecil tapi power tau!

Lecithin (180 capsule, RP: RM 58.30)

  • Bantu menghalang penyerapan lemak dari makanan yang kita makan. Juga bantu pecahkan lemak di dalam tubuh. Bonus: lecithin bantu penyerapan vitamin larut lemak ke dlm badan :)
Omega Guard ( 90 capsule, RP: 144.43)
  • kurangkan penghasilan lemak yang melindungi organ sekitar pinggang (no more spare-tires!). Hasilkan hormon leptin yang menyekat selera makan dan tingkatkan keupayaan badan untuk membakar lemak.
Herblax (120 tablet, RP: 60.95)
  • kombinasi tumbuhan herba yang membantu tingkatkan proses pencernaan. membantu untuk bersihkan perut dan usus, dan buang toksin dari badan. Bantu atasi masalah sembelit secara lembut.
Harga ni harga retailed ye. wassap Tun untuk harga istimewa


tekan nombor ni 019 932 1450  (klik wasap)

Thank you ๐Ÿ’–

Set Berpantang Shaklee



Assalamualaikummm ๐Ÿ˜

Ada yang tanya Tun tentang set berpantang Shaklee ๐Ÿ™‚

Jadi Tun share kat sini untuk rujukan bakal-bakal mommies. Jangan segan wasap Tun ( 019 932 1450) kalau nak tanya apa apa tau ๐Ÿ˜˜

Ni adalah complete set premium ye. Nak amik set bajet pon boleh. Wasap je.

๐ŸŒธ #Esp utk tenaga, sembuhkan luka jahitan. Jd ibu lepas bersalin akan rasa sgt cergas. Susu banyak dan pekat. Ibu cepat kurus dan kulit gebu.

๐ŸŒธ #Alfalfa jamu moden utk kecutkan rahim, ketatkan faraj semula, buang lemak dan air bertakung semasa mengandung serta banyakkan susu.

๐ŸŒธ#Vitalea bekalkan vitamin dan mineral penting untuk tubuh. Bantu hasilkan sel darah merah yang hilang ketika bersalin. Memberikan tenaga.

๐ŸŒธ #OmegaGuard untuk perkembangan otak anak yg menyusu. Anak yg ambik susu kaya dgn omega sememangnya terbukti lebih bijak.

๐ŸŒธ #Bcomplex dengan Asid folic. Bantu membentuk sel darah merah. Bertindak sebagai penenang, elakkan stress/meroyan pada ibu. Pelihara kulit dari dalam, dan penting untuk kecantikan.

๐ŸŒธ #VitC utk cuci rahim dan sembuhkan luka. Bdn ibu tidak demam dan bentan.

๐ŸŒธ #Osteomatrix utk beri kekuatan kpd tulang dan sendi ibu. Serta bykkan kalsium dlm susu ibu.

๐ŸŒธ #lecithin  untuk buang lemak, lecithin juga bantu kurangkan bengkak susu ๐Ÿ™‚





Kalau ada apa-apa pertanyaan boleh wassap je Tun 019 932 1450 (klik wasap)


Kalau nak beli apa-apa produk Shaklee tanpa orang tengah, boleh klik gambar di bawah ๐Ÿ˜„ pembelian melalui debit/kredit card. Tapi kalau beli dengan Tun boleh dapat special price tau ๐Ÿ’–

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=fe1fa775d818957a76304c35e1939355

Saturday, July 15, 2017

Why I need my blog


Assalamualaikummm...


Lamaa tak buat simple pudding ni.. sebelum pregnant hasha selalu buat.. resepi try n error.. campak2

Evaporated milk, cocoa powder, gelatine, sugar, oreo

beberapa kali percubaan utk dapatkan ratio yg betul. Bila dah berjaya tu, duk ulang-ulang buat. Bila ada tetamu, ni laa yg dihidang.



Bila pregnant, memang tak masuk dapur. Resepi ada tulis kat handphone lama. Tukar hp, resepi pon hilang ๐Ÿ˜ข

Sekarang dah tak ingat ratio gelatin to milk to sugar.. sob sob.. how i wish i update blog blog masa buat dessert ni. 

Lepas ni kene rajin update blog bila cuba resepi baru.

๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—

Tun adalah pengedar Shaklee berdaftar (SID: 1261295). Boleh wasap 019-932-1450 (klik wasap) untuk sebarang pertanyaan.

Kalau nak beli apa-apa produk Shaklee tanpa orang tengah, boleh klik gambar di bawah ๐Ÿ˜„ pembelian melalui debit/kredit card.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=fe1fa775d818957a76304c35e1939355

Friday, July 14, 2017

CANTIK GEBU MACAM NURA MEDINA


CANTIK GEBU MACAM NURA MEDINA ๐Ÿ‘ฐ๐Ÿ˜

Nak cantik macam Pajura jugak! Dia baya kakak Tun, tapi kulit, masyaAllah, macam umur 20.

Nak cantik, tapi tak cukup bajet. Tak yah risau lah.

Tengok kulit cantik ahli team kami. Satu taraf Nura Medina ni. Rahsianya??

Cuma ALFALFA & VITAMIN C saja!

Konsisten alfalfa untuk detox & pakai masker Alfalfa.

Vitamin C setiap hari.

Hasilnya Jerawat hilang dan kulit cerah gebu!!

๐ŸŒทALFALFA:
๐ŸŒธKeluarkan toksin
๐ŸŒธHilangkan bloated (angin)
๐ŸŒธMenstabilkan hormon wanita
๐ŸŒธMemberi tenaga
๐ŸŒธMempunyai campuran minerals dan vitamin di dalamnya
๐ŸŒธKuatkan tulang
๐ŸŒธKecutkan jerawat
๐ŸŒธLawaskan najis
๐ŸŒธTambah susu ibu
๐ŸŒธJamu ibu berpantang

๐ŸŒทVITAMIN C:
๐ŸŒธAnjalkan kulit
๐ŸŒธPudarkan parut
๐ŸŒธKecutkan jerawat
๐ŸŒธCerah dan gebukan kulit

Wasap Tun 019 932 1450 (KLIK)

Semua pon mampu cerah gebuuuu 

Cara dapat kereta free



DUIT KERETA SHAKLEE SEBULAN LEBIH RM8000?? ๐Ÿ˜ฎ๐Ÿ˜ฎ๐Ÿ˜ฎ


Korang tau tak yang kalau korang buat bisnes Shaklee dengan bersungguh-sungguh, korang dapat duit kereta dari Shaklee setiap bulan???
DUIT KERETA.. tu nak buat apa??
Macam mana tu??
Macam ni...
Contohnya, Shaklee bayar duit bonus kereta RM 8000 ++ sebulan.
Ni bukan bonus sale ye. Bonus sale tu macam ala-ala gaji basic.
Bonus kereta macam elaun kereta.
Tun guna Persona je, bayar dalam RM800 sebulan.
Jadi, lagi RM 7200 duit elaun kereta tu, nak beli Merz sebiji ke, nak bayar rumah ke, nak simpan ke, terpulanglah.
Kira senang cerita, bonus kereta Shaklee bagi ni setiap bulan, makan tak habis!!!
Best takk??
Ada orang gaji pun tak sampai bonus kereta banyak ni kan.
Bertuah sungguh siapa pulun buat Shaklee.
Korang nak tau tak cara2 nak dapat bonus kereta ni??
Meh PM Tun 019-932-1450 (KLIK utk wassap)
ps: bonus statement leader dalam group Tun. Nama dirahsiakan demi keselamatan.
 

Thursday, July 13, 2017

Homemade Chicken Ball


Assalamualaikumm.๐Ÿ˜„

Seronoknya dapat update blog. Rindu zaman penuh semangat berblogging dan berBW. Sekarang tunggu budak-budak ni tidur baru dapat buka laptop. 

Kadang-kadang dah plan nak update blog malam lepas tidurkan Hasha n Harith, sekali dengan mama pon join tidur lama sgt tunggu bdk2 ni tido ๐Ÿ˜†



Ok lahh.. hari ni nak kongsi resepi chicken ball ni :)

Buat 2 hari lepas, kebetulan dalam fridge ada minched chicken lebih buat roti john aritu. Tun buat half adunan je, tp tun share resepi yg guna sepeket daging kisar Ramly.

Homemade Chicken Ball
Resepi: tun telani

Bahan2:

  • 400g daging ayam hancur (tun guna jenama Ramly)
  • 4 sudu makan tepung ubi kayu
  • 1 biji putih telur
  • 2 sudu besar bawang goreng
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/4 sudu teh garam

 Cara-cara:
  • Campurkan semua bahan. 
  • Ambil sedikit dan bulat-bulatkan kecil.
  • Rebus dengan air dengan sedikit halia.
  • Masukkan bebola ayam dalam air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan.
  • Boleh guna untuk masakan, goreng cicah sos cili pon sedap.
bila terapung maksudnya dah masak

Aritu lucu sangat. Bila dah siap chicken ball ni, tak tau nak guna untuk masak apa ๐Ÿ˜‚


Last-last celur mee kuning je,

Air rebusan chicken ball tadi, tun masukkan serbuk pati ayam sket dalam 1sudu kecil, masukkan bawang goreng dan apa-apa sayur yang ada dalam peti. Pastu perasakan garam. Masukkan separuh chicken ball tadi.

Cuah atas Mee Kuning, letak sambal kicap sket.. Fuhhh.. habis 2 mangkuk.. haha..


Dah makan kenyang, jangan lupa ambil lecithin dan omega guard malam-malam untuk membakar lemak yang terkumpul ye ๐Ÿ’—

Tun pengedar Shaklee berdaftar (SID: 1261295). Boleh wasap 019-932-1450 (klik wasap) untuk sebarang pertanyaan.

Kalau nak beli apa-apa produk Shaklee tanpa orang tengah, boleh klik gambar di bawah ๐Ÿ˜„ pembelian melalui debit/kredit card.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=fe1fa775d818957a76304c35e1939355

Thank you ^^

Harap2 ada masa nk BW blog kawan-kawan. Rinduuuu...